![]() Als je in de Bourgogne bent en er stroomt pinot noir en chardonnay door je aderen is het één groot feest. Vele dorpen passeren je links en recht van de N74, tussen Dijon en Beaune verder naar Macon. Veel interessanter is het echter om eens van deze route af te wijken. Neem de Route des Grands Crus die net onder Dijon begint in het dorp Marsannay-la-Côte. Dit is de thuishaven van Charles Audoin waar o.a. van de wijngaard Clos du Roy een koningklijke wijn gemaakt wordt. Ooit legendarisch en eigendom van de hertog van Bourgogne, maar hierover later meer. Ik logeer bij Nederlanders in de Bourgogne. In het plaatsje Thury, ongeveer 30 kilometer vanaf Beaune. Prachtig gelegen en het eten is er prima. Ik drink er de eerste avond bij het eten een Savigny-les-Beaune 2010 van een klein wijnhuis voor de prijs van ongeveer € 25,00 euro. Kon dat in Nederland maar. Mijn vriendin ligt de volgende dag aan het zwembad en ik ben even op pad. Ik ga richting Monthelie, een klein dorpje met de wijngaarden grenzend aan die van Meursault en Volnay. Ik kom langs Saint-Romain en Auxey-Duresse en rij zo Monthelie binnen. Ik ben op zoek naar Domaine Changarnier. Zij maken een tiental wijnen waaronder een 1e cru van de wijngaard Champs Fulliot. Dit gewilde perceel grenst aan het grote 'Clos des Chenes' in Volnay. Er is niemand aanwezig op het domein, maar een telefoonnummer brengt mij bij Fabrice Groussin, de manager van Changarnier. Twee broers zijn eigenaar en wonen in Parijs. Zij bemoeien zich niet met het wijnmaken. Fabrice komt met een tractor aangereden. Ik stel mezelf voor en er is een klik. Een nog redelijk jonge vent die heeft gewerkt bij Drouhin in Beaune en pinot noir wijnen heeft gemaakt bij Tamar Ridge Brown Brothers in Tasmanie en Drouhin in Oregon. Changarnier is een klein domein van in totaal 4 ha verspreidt over 11 verschillende wijngaarden. Ik proef als eerste een Chardonnay van net buiten de grenzen van Meursault. Een heerlijk glas. Daarna een Monthelie rouge 'Pierrefittes' 2011. Prachtig. Als laatste de wijn van het 1e cru perceel 'Champs Fulliot. Een wijn uit 2011. Een fenomenaal mooi glas. De wijn is sensueel, rijp, elegant en heeft een prima lengte. Ze bezitten slechts 0,345 ha van dit top perceel en maakten in 2011 ongeveer 900 flessen. Ik plaats mijn bestelling en keer terug naar Thury. Heerlijk voor het eten nog even aan het zwembad liggen met een flesje Kronenbourg 1664.
0 Comments
Leave a Reply. |
Details
Halbe VonkHier kunt u mijn korte verslagen lezen van de wijnreizen naar verschillende gebieden en bezoeken aan producenten, maar ook andere culinaire ervaringen. Tevens staan hier de wijnbrieven van Pangkarra. Archief
October 2017
Categorieën |