![]() Duitse Schlagers en Sauerkraut Zondagmorgen, negen uur. De auto vol met broodjes, koffie en een pak yoghurtdrink. De trip naar de Pfalz kan beginnen. Ik heb een overnachting geboekt in een Gästehaus in Albersweiler, nabij Landau in de Südpfalz, waar ik maandagmorgen een afspraak heb met Sven Klundt van het gelijknamige Weingut. Twee keer stoppen voor een bakkie en we zijn zo rond drie uur ter plekke. Helaas gaat de zaak pas om vijf uur open. We gaan even naar Landau om wat te drinken en lopen nog over de kermis. Wat hier gelijk opvalt is dat er geen gokautomaten staan. Alleen maar ouderwetse kermis attracties en veel stands met worst, bier, wijn en andere vreterijen. Heerlijk. Terug in Albersweiler is Bier- und Weinstube Dorfstübel geopend. De tas naar de tweede verdieping, even opfrissen en lekker aan de wijn. Riesling Trocken om mee te beginnen. We zitten aan een gezellig tafeltje op een soort verhoging en genieten van een plankje met lokale worst, kaas en iets te sterk gerookte rauwe ham. Het lokaaltje begint vol te raken en een paar glazen wijn verder bestellen we een Paniertes Schweineschnitzel nach Wiener art en Pfälzer Bratwurst mit Sauerkraut. We laten dit alles begeleiden door een glas Spätburgunder Halbtrocken (er is helaas geen Trocken). Tegen negen uur kruipt de gastheer achter zijn elektronische orgel met ‘karaoke’ mogelijkheden. Niet om aan te horen maar, binnen vijf minuten is het hele lokaaltje aan het meezingen. Wij ook. Duitse schlagers van weleer. De Spätburgunder Halbtrocken begint me tegen te staan. We bedanken ons voor de gezellige avond en kruipen onder de wol. Ontbijt om half tien, tassen in de auto om half elf en precies om elf uur zijn we volgens afspraak bij Sven Klundt in Landau-Mörzheim. Er zitten hier verschillende grote namen in de buurt waaronder Weingut Kranz in Ilbesheim, met prachtige Weissburgunder van de ‘Kalmit’, de hoogste berg in de omgeving. Sven Klundt blijkt een buitengewoon aardige kerel en we praten wat over het wijngoed, over Pangkarra maar bovenal over de wijnen. Eerst maar iets proeven. Drie niveaus hier. Twee witte wijnen op basisniveau. Een Chardonnay en een Blanc de Noir. Heerlijk zuiver is de Chardonnay, gemaakt van gemiddeld 15 jaar oude stokken. Je zou kunnen zeggen 'moet dat nou, een Chardonnay uit Duitsland'. Ik zou het wel willen omkeren. Is het nodig om een Chardonnay uit Australie te halen als je Chardonnay van dit niveau kunt krijgen vlak over de grens. De lijn “Obsession” is op Ortsweinen niveau. Hier een Riesling, Weisser burgunder en Pinot Noir (gerijpt op nieuwe houten barrique). Beide wijnen zijn van rijp geplukte druiven en zijn rijk en vol van smaak. De Pinot Noir is nog iets onevenwichtig door het forse houtgebruik, maar daardoor wel een wijn met potentie voor de komende jaren. Er zijn ook drie Lagenweine. Te weten een Weissburgunder van de Wacholderberg een Steinweg Riesling Trocken en een werkelijke topriesling van het ‘ rotliegende’ deel van de Kastanienbusch. Ook Wehrheim, Rebholz en Siener maken hier wijnen. Er is een wederzijds gevoel dat er een structurele samenwerking mogelijk is. Aan de wijnen zal het niet liggen. Sven is een absoluut talent en zal ongetwijfeld de komende jaren doorbreken. Voor mij leuk om er vroeg bij te zijn om te zien hoe Weingut Sven Klundt zich ontwikkeld. De wijnen zijn natuurlijk te koop in de winkel. Halbe Vonk Pangkarra
0 Comments
|
Details
Halbe VonkHier kunt u mijn korte verslagen lezen van de wijnreizen naar verschillende gebieden en bezoeken aan producenten, maar ook andere culinaire ervaringen. Tevens staan hier de wijnbrieven van Pangkarra. Archief
October 2017
Categorieën |