![]() Komend vanuit Dijon rijdend over de N74 is Marsannay zo'n beetje het eerste dorp dat je tegen komt. Eerst kom je aan de rechterkant een hoop grootwinkelbedrijven tegen op een soort bedrijventerrein. Iets verder doorrijdend zie je aan de rechterkant de afslag Marsannay-le-Cotes. Een dorp zoals je er velen ziet in de Bourgogne. De huizen staan pal aan de straat. Geen voortuintjes met hekjes, maar stalen deuren die soms lijden naar leuke binnenplaatsen. Zo ook bij Brigitte en Jean-Charles Viennet gelegen aan de rue Mazy. Een heerlijk adres waar je voor € 60,00 euro inclusief ontbijt met twee personen kunt overnachten. Je kunt er heerlijk in de tuin ontbijten en er is tevens een mogelijkheid om wijn te proeven in de privé kelder. Ik proef er op aandringen van Jean-Charles een aantal wijnen. Marsannay Rosé van Bruno Clair, Marsannay rouge van Pataille en Fournier en een prachtige Fixin Les Hervelets 2009 van Domaine Bart. Ik werk al een aantal jaren met de wijnen van Charles Audoin. Cyril maakt hier de wijnen. Hij maakt klassieke wijnen in Marsannay, Fixin en Gevrey-Chambertin. Mijn aandacht gaat uit naar de wijnen uit Marsannay. Cyril kijkt zeer nauwkeurig naar de volledige rijpheid van het druivenmateriaal. Van alle 11 percelen laat Cyril de druiven voorafgaande aan de oogst 3 keer analyseren in een lab. Een kostbare aangelegenheid, maar zorgt er wel voor dat hij precies weet wanneer te plukken. In 2011 stonden alle plukkers al klaar om te beginnen toen Cyril op het laatste moment besloot om nog een week te wachten. Iedereen werd gek. Plukkers hadden hun vakantie al gepland en vader Charles verklaarde hem voor gek. Een grote gok want het is al later in het seizoen en regen of hagel kunnen alles verpesten. Niet helemaal te vergelijken, maar bij Romanée Conti deed men in 2011 hetzelfde. Iets later plukken. Ik loop tijdens mijn verblijf in Marsannay even langs het Domaine en haal een fles Bourgogne Rouge 2012. Zit net in de fles. Ik verbaas mij erover dat deze wijn al in de fles zit. Ik vraag Cyril waarom deze Bourgogne rouge zo snel is gebotteld. Cyril maakt hier bewust de keuze om het fruit in de wijn te behouden, en niet door hem langer te laten rijpen naar village niveau te tillen. Ik drink de wijn 's avonds in de tuin van mijn verblijf met stokbrood en een heerlijke l'Ami Chambertin. Pinot Noir zoals het is bedoeld. Sap, fruit en een mooie structuur. De frisse zuren zijn aangenaam en de tannines zijn mooi rijp. Ik plaats de bestelling van de Marsannay 'Cuvée Marie Ragonneau' en de 'Clos du Roy' 2011 bij vader Charles en ook zijn vrouw komt mij nog even de hand schudden. De volgende dag haal ik de wijnen op en praat nog even met Cyril. Hij woont nog thuis maar wil het aangrenzende huis graag kopen om er te gaan wonen en een B&B te beginnen om de kosten van de aanschaf en verbouwing te dekken. Ik ben voor. Heerlijk overnachten bij de wijnboer. Ik start de auto en de rit gaat richting Rochefort in de Ardennen als tussenstop. U snapt het al. Het water loopt me al in de mond denkend aan een mooie bol met trappist Rochefort no 8.
0 Comments
![]() Als je in de Bourgogne bent en er stroomt pinot noir en chardonnay door je aderen is het één groot feest. Vele dorpen passeren je links en recht van de N74, tussen Dijon en Beaune verder naar Macon. Veel interessanter is het echter om eens van deze route af te wijken. Neem de Route des Grands Crus die net onder Dijon begint in het dorp Marsannay-la-Côte. Dit is de thuishaven van Charles Audoin waar o.a. van de wijngaard Clos du Roy een koningklijke wijn gemaakt wordt. Ooit legendarisch en eigendom van de hertog van Bourgogne, maar hierover later meer. Ik logeer bij Nederlanders in de Bourgogne. In het plaatsje Thury, ongeveer 30 kilometer vanaf Beaune. Prachtig gelegen en het eten is er prima. Ik drink er de eerste avond bij het eten een Savigny-les-Beaune 2010 van een klein wijnhuis voor de prijs van ongeveer € 25,00 euro. Kon dat in Nederland maar. Mijn vriendin ligt de volgende dag aan het zwembad en ik ben even op pad. Ik ga richting Monthelie, een klein dorpje met de wijngaarden grenzend aan die van Meursault en Volnay. Ik kom langs Saint-Romain en Auxey-Duresse en rij zo Monthelie binnen. Ik ben op zoek naar Domaine Changarnier. Zij maken een tiental wijnen waaronder een 1e cru van de wijngaard Champs Fulliot. Dit gewilde perceel grenst aan het grote 'Clos des Chenes' in Volnay. Er is niemand aanwezig op het domein, maar een telefoonnummer brengt mij bij Fabrice Groussin, de manager van Changarnier. Twee broers zijn eigenaar en wonen in Parijs. Zij bemoeien zich niet met het wijnmaken. Fabrice komt met een tractor aangereden. Ik stel mezelf voor en er is een klik. Een nog redelijk jonge vent die heeft gewerkt bij Drouhin in Beaune en pinot noir wijnen heeft gemaakt bij Tamar Ridge Brown Brothers in Tasmanie en Drouhin in Oregon. Changarnier is een klein domein van in totaal 4 ha verspreidt over 11 verschillende wijngaarden. Ik proef als eerste een Chardonnay van net buiten de grenzen van Meursault. Een heerlijk glas. Daarna een Monthelie rouge 'Pierrefittes' 2011. Prachtig. Als laatste de wijn van het 1e cru perceel 'Champs Fulliot. Een wijn uit 2011. Een fenomenaal mooi glas. De wijn is sensueel, rijp, elegant en heeft een prima lengte. Ze bezitten slechts 0,345 ha van dit top perceel en maakten in 2011 ongeveer 900 flessen. Ik plaats mijn bestelling en keer terug naar Thury. Heerlijk voor het eten nog even aan het zwembad liggen met een flesje Kronenbourg 1664. |
Halbe VonkHier kunt u mijn korte verslagen lezen van de wijnreizen naar verschillende gebieden en bezoeken aan producenten, maar ook andere culinaire ervaringen. Tevens staan hier de wijnbrieven van Pangkarra. Archief
October 2017
Categorieën |